Dødsfald er svære, og at skulle arrangere en begravelse er ikke nemt. Som pårørende til den, der er gået bort, vil man gerne opfylde den afdødes ønsker. Men det kan være svært, for begravelser og selv bisættelser går hurtigt hen og bliver omkostningsfulde. Det sidste, man har lyst til at tænke på i disse situationer, er økonomiske besparelser, men for mange er det en ting, der er svær at komme uden om. Heldigvis er der hjælp at hente med begravelseshjælp. Det er nemlig en ydelse, som kan tilkomme dem, som skal stå for begravelsen. Det er en hjælp som de fleste kan få, så længe den, der er gået bort, har haft ret til dansk sygesikring.
Udgifter til en begravelse er store uafhængigt af begravelseshjælp
Alt koster jo penge i dag, og en begravelse kommer hurtigt op i mange penge. Der er derfor også mange ting, der skal tages hensyn til. Som pårørende og arrangører af begravelsen skal I tage stilling til hvilken kiste, I vil bruge. Hvis I vil give resten af de pårørende en mulighed for at sige farvel til den afdøde i kisten før begravelsen, er det også en god ide at tænke over hvilket tøj, den afdøde skal have på: skal det være hans/hendes yndlingstøj eller skal I ud og købe noget nyt til den afdøde? Ved begravelser skal der også bruges en rustvogn til at transportere jeres kære fra opbevaringssted til kirken og til begravelsespladsen, og det er naturligvis også en udgift. En bedemand, der efter snak med jer, der står for begravelsen, vil sørge for at jeres ønsker bliver mødt, og kan derfra arrangere resten af begravelsen, og han skal også have løn. Dertil kommer blomster og dekorationer og arrangementet – gravøllen – efter begravelsen. Hvis I vælger at få begravet jeres kære på en kirkegård, går der også et beløb til leje af begravelsespladsen.
Begravelser er dyre – men der er hjælp at hente via begravelseshjælp
Nu har vi listet de vigtigste udgifter op, men afhængigt af ønsker vil der komme flere på. Heldigvis er der mulighed for at få dækket nogle af disse udgifter med begravelseshjælp i København eller hvor end du bor. Denne ydelse tilfalder ikke alle, men du kan sende en ansøgning, og sagen vil blive behandlet. Har du en bedemand, vil han/hun som regel stå for at udfylde ansøgningen og få den sendt. Hvor meget I kan få udbetalt afhænger som i så mange andre situationer om den afdødes familieforhold, hans/hendes formue og alder. Hvis I har mistet en kær under 18, er ydelsen fastlagt – det er altså et fast beløb uanset hvilken formue, der har været. Hvis der ikke kan gives denne ydelse, vil omkostningerne for begravelsen blive hentet i boet. Hvis der ikke er nok penge der at hente, vil den pårørende, som har stået for begravelsen, hæfte for udgiften. Hvis I står i en situation, hvor der ikke er mange penge at hente, kan I vælge at lave en bisættelse i stedet, eller I kan vælge at fraskrive jer ansvaret – så er det offentlige nemlig forpligtet til at give den afdøde en begravelse.