Nogle dødsfald kommer pludseligt og uventet. Andre har været undervejs længe, og det har måske givet mulighed for, at man på forhånd har kunnet tage hånd om nogle af de praktiske ting, der skal ordnes, når en nær går bort. Det kan også være, man ikke har haft overskuddet til det, og det er der intet besynderligt i. Dødsfald er aldrig spor sjove, og når en nær går bort, bliver man tynget af sorg og afsavn. Det betyder ofte, at man midt i sorgprocessen ikke har særligt meget overskud til at tage sig af alt det praktiske. I sådanne tilfælde er bedemænd i Grenå eller Norddjurs gode at have ved hånden.
Brug bedemænd som en støttepæl ved dødsfald
Bedemænd har erfaring på området. De ved, hvad der skal ordnes, og så har de samtidig overskuddet til at få sat gang i processen. Det giver de pårørende plads til at sørge. Det giver den tid og ro til at acceptere afskeden og forsøge at bearbejde den. Det er vigtigt, og derfor er det for mange en rar følelse at vide sig sikker på, at de praktiske aspekter ved et dødsfald bliver taget hånd om. Der er nemlig mange praktiske ting, der skal ordnes, og det kan være svært at skabe sig et overblik. Her står bedemændene klar med både rådgivning og hjælp, og så gør de det med nænsomhed og respekt.
For eksempel skal alle dødsfald meldes til kirkekontoret. Der skal udfyldes og fremfindes diverse attester. Der skal indgås aftaler med både kirke og kirkegård i for eksempel Grenå eller Norddjurs. Samtidig skal der arrangeres transport, arrangeres gravøl og meget mere. Det er en ufatteligt uoverskuelig proces, hvis man er tynget af sorg. Heldigvis kan bedemænd hjælpe med langt størstedelen. De kan også hjælpe med at få arrangeret en dødsannonce i den lokale avis, de har ekspertise, når de kommer til kister og urner. De har erfaring med hele processen fra dødsfald til jord.
Få hjælp til at besvare de mange spørgsmål ved dødsfald
Der er, som det også står nævnt ovenfor, rigtig mange spørgsmål, der skal tages stilling til og besvares ved dødsfald. Et af de mere centrale spørgsmål ved dødsfald, er spørgsmålet om, hvorvidt afdøde skal bisættes eller begraves. Nogle har taget stilling, inden de forlader livet. Andre har ikke, og i sådanne tilfælde er det de pårørende, der må beslutte, hvilken type afsked der skal tages.
Den store forskel på en begravelse og en bisættelse er, at man ved en bisættelse ikke bliver sat i jorden med det samme. Det gør man ved en begravelse. Her løftes kisten ud på kirkegården, hvor den sættes i jorden. Ved en bisættelse kaster præsten lidt jord på kisten for at understrege det kristne budskab om, at man bliver til jord og siden genopstår heraf. Siden køres kisten ved i en rustvogn, hvor denne og afdøde kremeres. Denne proces afsluttes oftest ved en urnenedsættelse, hvor de nærmeste og en graver er tilstede.