krydderier

Musthave krydderier til julemåneden

Julen er lige om hjørnet, og den byder os på en masse forskellige smagsoplevelser vi normalt ikke benytter os af resten af året. Julebag, julefrokost og juleaften er alle begivenheder der får os i køkkenet, men har du sikret dig de mest essentielle julekrydderier? Hvis ikke, så får du her en liste over de mest nødvendige krydderier til julens madlavning.

Kanel

Fra Sri Lanka har vi krydderiet kanel. Kanel stammer fra et stedsegrønt træ og kommer fra den inderste bark på træet. Heraf er kanelstænger altså ruller af kanelbark. I december er kanel klart en af favoritterne, idet den indgår som drys på risengrøden i form af kanelsukker. Derudover kan man lave lækre julelikører med kanel eller den populære chai te, hvor kanelens duft rigtigt kommer til udtryk

Kardemomme

Et andet krydderi der er særdeles populært i juletiden er kardemomme. Kardemomme er i familie med ingefær, og kommer i form af frø fra en 2-4 meter høj staude. Kardemomme købes enten som hele frø eller malede og indgår, ligesom kanel, også i chai te. Derudover finder du også kardemomme i de to absolut julefavoritter nemlig pebernødder og æbleskiver.

Ingefær

Med sin oprindelse i Kina og Indien er ingefær et yderst udbredt krydderi. Planten forekommer som en urte, men det er rødderne der anvendes i madlavningen. Ingefær yderst velsmagende i form af den klassiske ginger ale eller de lækre peberkager, som er et hit til jul. Denne småkage er ideel til at lave stik-ud figurer og bygge hytter med.

Anis

Med sin lakridsagtige smag er anis et krydderi der er meget populært omkring juletid. Med afstamning fra skærmblomstfamilien bliver anisplaten ca. 50 cm høj, og får små hvide blomster. Lakridssmagen stammer fra den æteriske olie, som indgår i anisfrøet. Du kan med fordel vælge at give den originale italienske biscotti et tvist af jul, ved at anvende anis i opskriften.

Kryddernellike

Kryddernelliken er et hit hver år til jul. Kryddernelliken består af tørrede blomster fra et nelliketræ der stammer fra Indonesien. Med en meget serpræget duft går kryddernelliken godt sammen med appelsin – du kender sikkert “julepynten” hvor man stikker nelliker ind i en appelsin og hænger den i en silkesnor, hvorefter en liflig duft spreder sig i hjemmet

Stjerneanis

Et krydderi der minder om den tidligere nævnte anis er stjerneanis. Stjerneanis stammer fra Nordøstkine og indeholder, ligesom anis, anethol hvilket giver en lignende smag. Stjerneanis er meget populær i likør-brygning og er en uundværlighed i bagningen af den klassiske pebernød.

Vanilje

Et sidste og absolut uundværligt krydderi til jul er selvfølgelig vanilje. Vanilje stammer fra en flerårig klatrende orkide, hvor blomsterne afløses af lange frugtstande, som efter gæring og tørring bliver til de lækre vaniljestænger vi kender herhjemme. Vaniljen bruges bl.a. flittigt i de skønne vaniljekranse, som for mange nok er en af favoritterne til jul. Et godt tip er, at dryppe et par dråber vaniljeessens i en tekop og putte den i ovnen. Dette vil sprede en skøn duft af vanilje og jul i hjemmet.

Har du allerede de ovenstående krydderier, så er du godt dækket ind til julen!